De voorgerechten
1. Auberginesoep
2. Courgettesoep
3. Lichte erwtensoep / Purée aux pois légère
4. Vissalade
5. Wortelsoep a la Crème / Hutspotsoep
1. Auberginesoep
Ingrediënten voor 4 peronen: 2 tomaten (ontveld en in blokjes gesneden) 1 grote aubergine (geschild en in blokjes gesneden) 1 grote ui (gesnipperd) 1 rode paprika (in blokjes gesneden) 1 theelepel basilicum (fijngehakt) 3 deciliter groentebouillon 2 teentjes knoflook 1,5 deciliter magere yoghurt peper zout 1 eetlepel peterselie
Bereiding:
• Doe de aubergine, tomaten, ui en paprika in een pan;
• voeg de bouillon en de basilicum toe;
• pers hier de knoflook in uit;
• roer alles goed door elkaar;
• breng aan de kook;
• laat alles ongeveer 25 minuten zachtjes doorkoken;
• roer regelmatig door;
• draai het vuur uit;
• laat het mengsel 15 minuten afkoelen;
• voeg de yoghurt toe;
• roer alles goed door elkaar;
• voeg zout en peper naar smaak toe;
• schep de soep op borden en garneer ruim met peterselie.
2. Courgettesoep
Ingrediënten voor 4 personen: 2 courgettes (in blokjes gesneden of geraspt), 300 gram aardappelen (geschild en in blokjes gesneden), 2 teentjes knoflook, 1 liter groentebouillon (van 2 tabletten), peper, 125 gram crème fraîche (halfvol in bekertje), munt (fijngehakt)
Bereiding:
- doe de courgette en aardappels in een pan samen met de bouillon;
- pers hierin de knoflook;
- kook alles in ongeveer 20 minuten gaar;
- pureer het geheel;
- voeg de crème fraîche en peper naar smaak toe;
- schep de soep op borden en garneer ruim met munt.
3. Lichte erwtensoep / Purée aux pois légère
Ingrediënten voor 4 personen: 1 liter water, 125 gram spliterwten, 2 groentebouillontabletten, 1 kleine winterwortel, 1 kleine prei, 100 gram diepvrieserwtjes, 1 klein bosje bladselderie
Bereiding:
- zet de spliterwten 1 dag van te voren in de week in een ½ liter water;
- verwarm de erwten met het weekwater en de rest van het water;
- voeg de bouillontabletten toe;
- roer regelmatig om te voorkomen dat de erwten aanzetten;
- snijd de winterwortel in kleine stukjes;
- snijd de prei in dunne ringen;
- voeg wortel en prei bij de erwten;
- laat alles circa ½ uur zachtjes koken;
- kijk op de verpakking hoe lang de diepvrieserwten moeten koken;
- voeg de diepvrieserwten toe;
- verwarm nog zo lang dat de erwten niet stuk koken;
- snijd het selderieblad fijn;
- strooi het blad over de soep en serveer.
4. Vissalade
Ingrediënten voor 4 personen: 4 eetlepels yoghurt, 4 theelepels citroensap, 2 theelepels honing, 2 eetlepel olijfolie, peper, zout, 100 gram hollandse garnalen (gepeld), 75 gram gerookte sprot (in blokjes), 75 gram jonge bladsalade, 75 gram rucola, 75 gram gerookte sprot (filet), 50 gram gerookte zalm (filet), 15 g uitjes (gesnipperd)
Bereiding:
• meng de yoghurt, het citroensap en de honing goed doorelkaar;
• voeg daarna de olijfolie toe, tot een smeuïge substantie ontstaat;
• breng op smaak met peper en zout;
• meng de garnalen en de blokjes sprot erdoor.
• verdeel de rucola en sla over vier bordjes;
• verdeel de sprotfilet over de bordjes;
• verdeel het garnalen-sprotmengsel;
• verdeel de zalmfilet;
• verdeel de uitjes;
• koel minimaal een uur en serveer.
5. Wortelsoep a la Creme / hutspotsoep
Benodigdheden voor 4 personen: 450 g wortelen in stukjes gesneden, 1 ui, 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie, 2 aardappelen, 2 blokjes runderbouillontabletten, 1 l water, 1½ dl melk, peterselie, tijm, rosemarijn, peper
Bereiding:
- bereid runderbouillon uit het water en de bouillonblokjes;
- schil de aardapelen en snipper ze;
- snipper de ui;
- verhit de olie in een pan en fruit hierin de wortelen, tijm en rosemarijn;
- voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook;
- laat alles circa 1 uur zacht koken;
- verwarm de melk en voeg deze toe;
- maak met een staafmixer de grove delen fijn;
- verwarm nog twee minuten zonder te koken;
- breng op smaak met peper;
- garneer de soep met fijn gehakte peterselie.