Vis

 

  1. Bonito met tomaten

  2. Caribische kabeljauw

  3. Dorade met tomaten 

  4. Dorade in alluminiumfolie

  5. Dorade met komkommer

  6. Dorade met zuurkool

  7. Exotische schol uit de oven

  8. Fint uit de oven

  9. Forel in port

10. Gebakken botervis uit de oven

 

11. Gebakken forel met amandelen

12. Gebakken geep

13. Gebakken pieterman in wijnsaus

14. Gebakken schar met kervelsaus

15. Gebakken schol

16. Gebakken slibtong

17. Gebakken zeebolk met peterselie

18. Gebakken zonnevis

19. Geep met cranberries

20. Geep met wijnsaus

 

21. Gegratineerde dorade met tomaten

22. Gegrilde boga in gembersaus

23. Gegrilde mul met mierikswortel

24. Gegrilde sardienen

25. Gegrilde zeeduivel

26. Gekruide roodbaars

27. Gele dorade uit de oven

28. Gepocheerde mul

29. Gepocheerde poon met saus

30. Gepocheerde schol met saus

 

31. Gepocheerde zonnevis

32. Geroosterde mul met ansjovissaus

33. Geroosterde mul met paddestoelensaus

34. Geroosterde mul met saus

35. Gestoofde makreel

36. Gestoofde paling in rode wijn

37. Gestoomde mul met lamsoor

38. Gestoomde tarbot met kappertjessaus

39. Gestoomde zeeduivel met saus

40. Gestoomde zonnevis

 

De recepten zelf volgen binnenkort: blijf kijken op deze pagina!

(Stoer 091211)

De eerste 21 visgerechten zijn geplaatst.

(Stoer 111211)

1. Bonito met tomaten

Ingrediënten voor 2 personen: 3 eetlepels olijfolie 1 grote ui (in ringen), 1 teen knoflook (gesnipperd), 2 tomaten (ontveld en in blokjes), 1 deciliter rode port, 2 laurierbladen, 1 theelepel tijm (gedroogd), zout, peper, 300 gram bonito (gefileerd), 1 limoen (uitgeperst), ½ eetlepel peterselie (fijngehakt)

 

Bereiding:

• warm de oven voor op 180 graden;

• verhit in een koekepan 2 eetlepels olijfolie;

• fruit hierin de ui;

• voeg de knoflook toe en bak nog even door;

• voeg de tomaten toe;

• giet de port erbij;

• doe er de laurierbladeren en tijm bij en roer alles goed door elkaar;

• voeg peper en zout naar smaak toe;

• doe een deksel op de pan;

• laat alles op zeer laag vuur doorsudderen;

• spoel de vis af en droog met keukenpapier;

• besprenkel de filets met het limoensap en laat ze 10 minuten rusten;

• vet ondertussen een ovenschaal in met 1 eetlepel olijfolie;

• leg de filets met het vel naar beneden in de ovenschaal;

• verdeel de saus over de bonitofilets;

• dek de schaal af met aluminiumfolie;

• stoof de filets circa 25 minuten in de oven op 180 graden;

• verwijder de laurierbladen;

• bestrooi met peterselie en serveer.

 

Serveren met:

• bulgur;

• Chinese roerbakgroenten.

2. Caribische kabeljauw

Ingrediënten: 350 g kabeljauw (liefst gul, filet), 1 eetlepel viskruiden, 1 ui (in ringen), zout, peper, 1 eetlepel olijfolie, 1 banaan (in dunne plakjes), 1 tomaat (in stukjes), 2 bolletjes gember (in snippers), 2 schijven ananas (in stukjes), 2 eetlepels rum;

 

Bereiding:

  • spoel de vis af en droog met keukenpapier;
  • strooi er zout en peper naar smaak over;
  • doe de viskruiden en de ui in een stoompan;
  • leg de vis op het rooster in de pan;
  • stoom de vis in circa 10 minuten gaar;
  • verhit de olie in een pan;
  • bak hierin kort de banaan, tomaat, gember en ananas;
  • leg de vis op een voorverwarmde schaal;
  • verdeel hierover het gebakken fruitmengsel;
  • schenk de rum over het gerecht en serveer;

 

Serveren met:

  • gekookte aardappelen;
  • ananaszuurkool.

3. Dorade met tomaten

Ingrediënten (4 personen): 2 liter water 1 eetlepel viskruiden 1 grote wortel ( fijn gesneden) 1 ui (grof gesneden) 600 g dorade (gefileerd) 800 g tomaten 1 teen knoflook (gehakt) 2 eetlepels peterselie (gehakt) 100 ml olijfolie 2 beschuiten (fijngewreven of neem eventueel paneermeel)

 

Bereiding:

• doe het water in de pan;

• voeg de viskruiden, de wortel en de ui toe;

• kook alles circa 10 minuten;

• spoel ondertussen de visfilet af en droog die met keukenpapier;

• leg de vis in de pan met de groentenbouillon;

• pocheer de vis circa 10 minuten;

• leg de tomaten kort in heet water, ontvel ze en hak ze in stukjes;

• doe 50 ml olijfolie in een pan;

• verhit deze en voeg de knoflook toe;

• doe de tomaten als de knoflook begint te verkleuren in het oliemengsel;

• strooi er de peterselie over;

• laat het vocht in circa 10 minuten inkoken;

• doe 25 ml olijfolie in een ovenschaal;

• giet er de helft van het tomatenmengsel in;

• leg de vis er voorzichtig op en giet de rest van het mengsel erover;

• strooi het beschuitkruim erover en verdeel de rest van de olijfolie er over

• braad het gerecht 15 minuten in de oven goudbruin op 180 graden;

• grill eventueel enkele minuten en serveer;

 

Serveren met:

• wortelen met honing en posteleinpuree

4. Dorade in aluminiumfolie

Ingrediënten: 400 gram dorade (gefileerd), peper, zout, 1 citroen (uitgeperst), 1 grote gele paprika, 2 tenen knoflook (fijn gehakt), 2 theelepels oregano, 1 theelepel gemalen komijn (djinten), ½ theelepel chilipoeder, 2 eetlepels olijfolie, 1 kleine ui (gesnipperd), 30 gram alfalfa, 1/2 eetlepel peterselie

 

Bereiding:

• verwarm de oven voor op 200 graden;

• spoel de dorade af en droog met keukenpapier;

• wrijf de filets in met peper, zout en citroensap;

• laat de vis circa 15 minuten rusten;

• pureer ondertussen de paprika, knoflook, oregano en komijn;

• meng het chilipoeder er goed door;

• verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekepan;

• bak de puree hierin tot het vocht vrijwel verdampt is;

• breng op smaak met zout;

• vet 2 stukken aluminiumfolie in met de rest van olijfolie;

• leg de visfilets hierop;

• verdeel de paprikapuree over de filets;

• strooi hierover de ui, alfalfa en peterselie;

• vouw de folie dicht en de leg de paketjes in een ovenschaal;

• bak de vis 30 minuten in de oven en serveer in de folie.

 

Serveren met:

• zilvervliesrijst;

• Mexicaanse wokgroente.

5. Dorade met komkommer

Ingrediënten: 1 komkommer (geschild en in grove stukken gesneden), 2 lenteuitjes (in ringetjes gesneden), 3 eetlepels olijfolie, 4 doradefilets (met huid), 1/2 citroen uitgeperst (rasp van schil bewaren), zout, peper, 1 eetlepel dille, grof gehakt.

 

Bereiding:

 

  • pureer een halve komkommer en twee lenteuitjes;
  • verhit een eetlepel olijfolie in een pan;
  • voeg hier de andere  komkommerhelft aan toe;
  • roer er twee eetlepels water door;
  • laat alles 10 minuten smoren;
  • spoel intussen de dorade filets af en droog ze met keukenpapier;
  • besprenkel ze met citroensap en laat dat even intrekken;
  • voeg de gepureerde halve komkommer aan de saus toe;
  • breng op smaak met peper en zout;
  • bak de visfilets in de rest van de olie in circa 3 minuten per kant gaar;
  • verwarm de komkommer heel even, maar niet te heet;
  • giet de komkommersaus op de borden;
  • schep op elk bord een stukje vis;
  • giet de jus erover;
  • bestrooi met peper, zout, citroenrasp en dille.

 Serveren met:

  • rucolapuree
  • Brusselse doperwten;

6. Dorade met zuurkool

Ingrediënten: 350 g dorade (gefileerd), 4 eetlepels wijnazijn, 1/4 eetlepel zout, 2 eetlepels olijfolie, 500 g wijnzuurkool, 1 dl witte wijn 1 laurierblad, 2 kruidnagelen, 4 jeneverbessen (gekneusde), 2 geschilde en in stukjes gesneden grote appels, 1 ui (gesnipperd), 1/2 eetlepel peterselie (fijn gesneden), 1 lemoen (in dunne plakjes gesneden)

 

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 150 graden;
  • de doradefilets besprenkelen met wijnazijn;
  • circa 20 minuten laten intrekken;
  • de filets afdeppen met keukenpapier en bestrooien met zout naar smaak;
  • doe de helft van de olijfolie in een glazen ovenschaal;
  • verwarm de olie op laag vuur (met een vlamverdeler);
  • laat de zuurkool hierin ca vijf minuten smoren;
  • voeg de wijn toe;
  • breng het laurierblad, de kruidnagelen en de jeneverbessen tussen de zuurkool;
  • verdeel hierover de appel, de ui;
  • stoof het geheel op zacht vuur in 15 minuten bijna gaar;
  • leg hierop de visfilets;
  • dek af met aluminiumfolie;
  • stoof de filets gaar in de oven in circa 30 minuten.
  • garneer met peterselie en limoen

Serveren met:

  • rucolapuree

7. Exotische schol uit de oven

3 eetlepels olijfolie, 400 gram schol (gefileerd), ½ citroen (tot sap geperst),
1 banaan (gepeld en in schijfjes), 2 bolletjes gember (in stukjes gesneden),
1 rode paprika (in blokjes gesneden), zout, 1 theelepel kerriepoeder,
2 mandarijnen (ontpit en partjes in tweeën), ½ mango (gepeld en in
blokjes gesneden), ½ theelepel dille
Bereiding:

  • warm de oven voor op 200 graden;
  • vet een ovenschaal in met een eetlepel olijfolie;
  • spoel de scholfilets af en dep ze droog met keukenpapier;
  • besprenkel ze met het citroensap;
  • laat de filets 15 minuten rusten;
  • verhit ondertussen twee eetlepels olijfolie in een koekenpan;
  • doe er de plakjes banaan in;
  • bak de banaan op hoog vuur onder voortdurend omscheppen circa 2 minuten;
  • voeg de gember en paprika toe;
  • warm het mengsel een minuut goed door;
  • bestrooi de vis met een snufje zout en kerriepoeder;
  • leg de filets in de ovenschaal; 
  • schep de banaansaus over de schollen;
  • verdeel daar de mandarijnen en mangoblokjes over;
  • dek de schaal af met aluminiumfolie;
  • stoof het gerecht 20 minuten in de oven; 
  • garneer met dille en serveer.
Serveren met:
  • rode kool tagliatelle

8. Fint uit de oven

Ingrediënten: 3 eetlepels olijfolie, 400 g fint (gefileerd), peper,
1 theelepel zout, 1/2 dl cider, 1 theelepel peterselie,
1 theelepel bieslook ,1 theelepel dille
Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 120 graden;
  • vet een ovenschaal in met een eetlepel olijfolie;
  • spoel de vis af en droog die met keukenpapier;
  • bestrooi de filets met peper en zout;
  • leg de filets in de ovenschaal;
  • voeg de cider toe;
  • laat wat olijfolie over de vis druipen; 
  • zet de vis in de oven.
  • bedruip de vis regelmatig met olijfolie en cider
  • gaar de vis in minimaal anderhalf uur
  • meng de kruiden goed door elkaar;
  • strooi die over de vis en serveer.
Serveren met:
  • tomaten-mandarijnen salade
  • lamsorenpuree

9. Forel in port

Ingrediënten: 1/2 eetlepel olijfolie, 2 zalmforellen (schoongemaakt),
1 theelepel dragon, 2 theelepels peterselie, peper, zout, 5 cl port
Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 200 graden;
  • vet een ovenschaal licht met olijfolie in;
  • leg de forellen elk op een stuk aluminiumfolie;
  • strooi er de dragon, peterselie en wat peper en zout over;
  • giet daar voorzichtig de port over;
  • vouw de folie dicht;
  • leg de pakketjes in de ovenschaal;
  • laat de forel circa 30 minuten in de oven garen;
  • open de pakketjes op een bord;
Serveren met:
  • worteltjes;

10. Gebakken botervis uit de oven

Ingrediënten:

3 eetlepels olijfolie, 1 ui (gesnipperd), 2 eetlepels peterselie (gehakt),
1 teen knoflook (fijn gehakt), 1 blikje gepelde tomaten, 1 eetlepel suiker
zout, 300 g botervis (gefileerd!), 1 teen knoflook (uitgeperst)


Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan;
  • fruit hierin de ui, de peterselie en de gehakte knoflook tot de kleur verandert;
  • voeg de tomaten en de suiker toe;
  • laat de saus zachtjes indikken;
  • voeg zout naar smaak toe;
  • spoel de visfilet af en droog die met keukenpapier;
  • wrijf de vis in met zout en de knoflook
  • bak de filets ongeveer 4 minuten aan elke zijde in de rest van de olijfolie;
  • leg de vis in een ovenschaal en bedek die goed met de ingedikte saus;
  • dek af met aluminiumfolie;
  • gaar de vis circa 10 minuten in de oven en serveer;

Serveren met:
  • Luxemburgse venkel en gekookte aardappelen.

11. Gebakken forel met amandelen

Ingrediënten: 2 forellen (schoongemaakt) van ruim 200 g, zout,
1/4 dl melk, 25 g tarwebloem, 40 g olijfolie, 50 g tarwebloem,
50 g geschaafde amandelen


Bereiding:

  • was de forellen grondig en droog die met keukenpapier;
  • wrijf de vissen in met zout;
  • dep ze na een half uur weer droog; 
  • snijd iedere vis drie keer in aan beide zijden;
  • haal de forellen door de melk (in een diep bord);
  • wentel de vis door de bloem en schud de overtollige bloem eraf;
  • verhit de olijfolie in een pan;
  • bak de forel circa 5 minuten aan elke zijde lichtbruin;
  • leg de vis op een verwarmd bord;
  • bak in de pan het amandelschaafsel goudbruin op matig vuur;
  • strooi dit over de forellen en serveer;
Serveren met:
  • roergebakken lamsoor;
  • gekookte aardappelen

12. Gebakken geep

250 gram geep (gefileerd, in stukken van circa 15 centimeter),
1 limoen (tot sap geperst), 1 eetlepel bloem, zout, 1 mespunt
cayennepeper, 1 mespunt komijnzaad (gemalen), 2 eetlepels olijfolie,
2 tenen knoflook (in plakjes), ¼ eetlepel peterselie (fijngehakt)
Bereiding

  • Spoel de filets af en droog met keukenpapier;
  • besprenkel de filets met het limoensap;
  • laat de vis circa 10 minuten rusten;
  • maak ondertussen een mengsel van de bloem en het zout;
  • meng daar de cayennepeper en het komijnzaad goed door;
  • doe de olijfolie in een koekenpan;
  • verhit de knoflook in de olie tot die bruin is;
  • verwijder de knoflook;
  • haal de filets door het bloemmengsel;
  • bak de vis in de olie op matig vuur aan alle kanten lichtbruin;
  • leg de vis op een bord;
  • strooi er wat peterselie over en serveer;
Serveren met:
  • aardappelen;
  • anjovissalade.

13. Gebakken pieterman in wijnsaus

Ingredienten: bloem, zout, peper, 3 eetlepels olijfolie, 300 g pieterman
(gefileerd), 1 kleine ui (gesnipperd), 1 grote wortel (fijne blokjes),
1 glas witte wijn, 1 citroen uitgeperst, 100 ml crème fraiche (light),
1/2 eetlepel peterselie (gehakt), 1/4 eetlepel bieslook (gehakt)
Bereiding:

  • maak een mengsel van de bloem, zout en peper;
  • spoel de visfilet af en droog die met keukenpapier;
  • doe 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan;
  • wentel de filets door het bloemmengsel;
  • schud de overtollige bloem af;
  • bak de vis ongeveer 2 minuten aan elke zijde;
  • neem de vis uit de pan maar houdt deze warm;
  • doe de rest van de olijfolie in de koekenpan;
  • fruit hierin de ui en wortel;
  • voeg de witte wijn en het citroensap toe;
  • schenk de crème fraiche erbij;
  • roer alles goed door elkaar en laat het geheel even sudderen
  • leg de vis opnieuw in de pan;
  • bedek de filets goed met de saus en doe een deksel op de pan;
  • laat de vis in circa 5 minuten zachtjes sudderend gaar worden;
  • leg de vis op een schaal en schep de saus er op;
  • strooi de peterselie en bieslook er over en serveer.
Serveren met:
  • wortelen en sugar snaps met gekookte aardappelen.

14. Gebakken schar met kervelsaus

Ingrediënten: 2 eetlepels kervel (fijngehakt), 1 dl magere yoghurt,
2 eetlepels sherry, 1/2 citroen geperst tot sap, peper, zout,
50 g olijfolie, 400 g schar (schoongemaakt), 50 g tarwebloem


Bereiding:

  • roer de fijngehakte kervel door de yoghurt in een pannetje;
  • verwarm de saus (niet koken);
  • voeg de sherry, het citroensap en de peper en het zout toe;
  • spoel de schar af en droog die met keukenpapier;
  • wrijf de schar in met zout;
  • wentel de schar in de bloem en schud de overtollige bloem eraf;
  • verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de schar aan beide zijden lichtbruin;
  • voeg de overtollige olie bij de saus;
  • dien de warme vis op met de warme saus.
Serveren met:
  • gestoomde groenten zoals
  • rode, gele en groene paprika (gesneden) met
  • gesnipperde ui en courgette en gekookte aardappelen

15. Gebakken schol

Ingrediënten: 400 g scholfilet, 1/2 citroen (geperst tot sap), peper,
zout, 50 g tarwebloem, 50 g arachideolie

Bereiding:

  • spoel de filets onder de kraan;
  • droog ze af met keukenpapier;
  • besprenkel de vis met het citroensap;
  • laat dit circa 15 minuten intrekken;
  • maak een mengsel van de tarwebloem, het zout en de peper;
  • wentel de tong door de bloem en schud het overtollige mengsel eraf;
  • verhit de arachideolie in een pan;
  • bak hierin de tong in 5 à 6 minuten aan beide zijden lichtbruin;
  • leg de vis op een schaal die niet afkoelt (b.v. in de oven);
  • dien de warme vis op.
Serveren met:
  • worteltjes en/of roerbakmix;
  • gekookte aardappelen.

16. Gebakken slibtong

Ingrediënten: 1/2 citroen geperst tot sap, peper, zout, 50 g tarwebloem,
50 g olijfolie, 400 g slibtongetjes (schoongemaakt)

Bereiding:

  • droog de slibtongetjes af met keukenpapier;
  • besprenkel de slibtong met het citroensap;
  • laat dit circa 15 minuten intrekken;
  • maak een mengsel van de tarwebloem, het zout en de peper;
  • wentel de tong door de bloem en schud het overtollige mengsel eraf;
  • verhit de olijfolie in een pan;
  • bak hierin de tong in 6 à 8 minuten aan beide zijden lichtbruin;
  • leg de vis op een schaal die niet afkoelt (b.v. in de oven);
  • dien de warme vis op.
Serveren met:
  • worteltjes met honing;
  • en/of franse roerbakmix met champignons;
  • gekookte aardappelen.

17. Gebakken zeebolk met peterselie

Ingrediënten: 300 g steenbolkfilet, 1/2 citroen geperst tot sap, peper,
zout, 50 g tarwebloem, 2 eetlepels arachideolie, ½ dl melk,
1 dl magere kookroom, 2 eetlepels peterselie

Bereiding:

  • spoel de visfilet af;
  • droog de steenbolk af met keukenpapier;
  • besprenkel met het citroensap;
  • laat dit circa 15 minuten intrekken;
  • maak een mengsel van de tarwebloem, het zout en de peper;
  • wentel de vis door de bloem en schud het overtollige mengsel eraf;
  • verhit de olie in een pan;
  • bak hierin de vis in enkele minuten aan beide zijden net niet bruin;
  • maak een mengsel van de melk, room en peterselie;
  • giet dat over de vis en laat alles zo gaar worden.
Serveren met:
  • tomaten uit Piemonte;
  • gekookte aardappelen.

18. Gebakken zonnevis

Ingrediënten: 300 g zonnevisfilets, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel notenazijn,
3 eetlepels ahornsiroop, 1 eetlepel bieslook (fijngehakt), ½ eetlepelpeterselie
(fijngehakt)
Bereiding:

  • was en droog de zonnevisfilets;
  • verhit de olijfolie in een koekepan;
  • bak de filets zachtjes op het vel in circa 6 minuten tot het vlees wit is;
  • leg de filets op een schaal en houd die warm;
  • meng de azijn met de ahornsiroop;
  • verdeel de saus over de vis;
  • strooi er de bieslook en peterselie over;
  • serveer warm.
Serveren met:
  • garnalen-komkommersalade;
  • risotto.

19. Geep met cranberries

Ingredienten: 400 gram geep (gefileerd), zout, 6 eetlepels olijfolie,
1 grote citroen (tot sap geperst), 2 eetlepels peterselie (fijngehakt),
1 kleine ui (fijngesnipperd), 1 teen knoflook (geperst),
1 mespunt cayennepeper, 1 mespunt komijnzaad (gemalen),
3 eetlepels balsamico azijn, 250 gram gedroogde cranberries,
3 eetlepels suiker, ½ dl rode wijn

Bereiding:

  • warm de oven voor op 180 graden;
  • bestrooi de geepfilets met zout;
  • meng twee eetlepels olijfolie en de helft van het citroensap, 
  • meng daar de peterselie, ui en knoflook door; 
  • roer er ook de cayennepeper en het komijnzaad goed door;
  • leg de geepfilets in deze marinade; 
  • laat ze een half uur marineren;
  • maak van de geepfilets rolletjes;
  • prik ze vast met een cocktail prikker
  • doe twee eetlepels olijfolie in een koekepan;
  • verhit deze op matig vuur;
  • bak de geeprolletjes in de pan tot ze bruin worden;
  • doe de azijn en de rest van het citroensap in een steelpan;
  • voeg de cranberries en de suiker toe;
  • breng het geheel aan de kook en laat alles 5 minuten doorpruttelen;
  • vet een ovenschaal in met de rest van de olijfolie;
  • leg de geeprolletjes in de schaal;
  • verdeel het cranberrymengsel tussen de geeprolletjes;
  • giet hierover de wijn;
  • dek de schaal af met aluminiumfolie;
  • stoof de filets in de oven circa 20 minuten op 180 graden;
Serveren met:
  • komkommerpuree.

20. Geep met wijnsaus

Ingrediënten: 400 gram geep (gefileerd), zout, peper,
½ eetlepel peterselie, 3 eetlepels olijfolie,
2 eetlepels peterselie (fijngehakt), 1½ dl witte droge wijn,
1 dl visfumet, 1 kleine ui (fijngesnipperd),
125 ml crème fraîche (30 % vet), 1 limoen (tot sap geperst)
½ eetlepel dille

Bereiding:

  • warm de oven voor op 180 graden;
  • vet een ovenschaal in met een eetlepel olijfolie;
  • bestrooi de geepfilets met zout, peper en de helft van de peterselie;
  • maak van de geepfilets rolletjes;
  • prik ze vast met een cocktail prikker
  • doe twee eetlepels olijfolie in een koekepan;
  • verhit deze op matig vuur;
  • bak de geeprolletjes in de pan tot ze bruin worden;
  • leg de geeprolletjes in de ovenschaal;
  • doe er een klein scheutje wijn bij;
  • dek de schaal af met aluminiumfolie;
  • stoof de filets circa 20 minuten in de oven op 180 graden;
  • doe ondertussen de wijn in een pannetje
  • voeg de visfumet en de ui toe;
  • breng het mengsel aan de kook;
  • laat alles zachtjes tot de helft inkoken;
  • voeg de crème fraîche toe en breng opnieuw aan de kook;
  • breng de saus op smaak met het limoensap, zout en peper;
  • giet de saus over de vis;
  • strooi er wat dille over en serveer.
Serveren met:
  • komkommersalade met honing.
  • rijst.

21. Gegratineerde dorade met tomaten

Ingrediënten (4 personen): 2 liter water, 4 eetlepels wijnazijn, 1 eetlepel zout,
1 wortel (in plakken gesneden), 1 ui (grof gesneden),
6 peperkorrels (gekneusde), 1 theelepel oregano,
1 theelepel basilicum, 600 g dorade (gefileerd), 2 eetlepels sherry
800 g tomaten, 1 teen knoflook (gehakt), 2 eetlepels peterselie (gehakt)
100 ml olijfolie, 2 beschuiten (fijngewreven of neem eventueel paneermeel)

Bereiding:

  • doe het water in de pan;
  • voeg de wijnazijn, het zout, de wortel, de ui en peperkorrels toe;
  • kook alles circa 10 minuten;
  • voeg de oregano en basilicum toe;
  • kook het geheel nog 5 minuten;
  • spoel ondertussen de visfilet af en droog die met keukenpapier;
  • leg de vis in de pan met de groentenbouillon;
  • voeg de sherry toe en pocheer de vis circa 10 minuten;
  • leg de tomaten kort in heet water, ontvel ze en hak ze in stukjes;
  • doe 50 ml olijfolie in een pan;
  • bak de knoflook zonder die te laten verkleuren;
  • schep de knoflook uit de pan;
  • doe de tomaten in het oliemengsel en strooi er de peterselie over;
  • laat het vocht in circa 10m minuten inkoken;
  • doe 25 ml olijfolie in een ovenschaal;
  • giet er de helft van het tomatenmengsel in;
  • leg de vis er voorzichtig op en giet de rest van het mengsel erover;
  • strooi het beschuitkruim erover en verdeel de rest van de olijfolie er over
  • braad het gerecht 15 minuten in de oven op 180 graden goudbruin eventueel even grillen
Serveren met:
  • wortelen met honing en gekookte aardappelen