Vegetarische gerechten

 

Hier komen de vegetarische recepten. Kijk eerst bij voorgerechten en vis.

 

1. Ovenschotel met gegrilde Tivall

2. Ovenschotel met tafou

3. Tahoe met gedroogde tomaten

1. Ovenschotel met gegrilde Tivall

Ingrediënten: 3 eetlepels olijfolie, 1 ui (gesnipperd), 400 g gegrilde Tivall (in stukjes), 50 g kastanjechampignons (fijn gehakt), 1 blikje tomaten (gepeld), 250 g cashewnoten (ongezouten en gebroken), 1 eetlepel peterselie (fijn gehakt), 1 dl sherry, 40 gram Parmezaanse kaas, 100 gram kerstomaten

 

Bereiding:

  • warm de oven voor op 200 graden;
  • doe twee eetlepels olijfolie in een koekenpan;
  • fruit hierin de ui tot deze lichtbruin is;
  • voeg de champignons en Tivall toe;
  • laat het geheel nog eens vijf minuten doorbakken;
  • vet een ovenschaal in met een eetlepel olijfolie;
  • vul de schaal met het Tivall-, ui- en champignonmengsel;
  • hak de tomaten uit blik fijn;
  • verdeel de tomaten over het Tivall-, ui- en champignonmengsel;
  • strooi hierover de cashewnoten;
  • strooi er de peterselie erover;
  • voeg de sherry toe (niet over het mengsel);
  • bak in de voorverwarmde oven circa 40 minuten op 200 graden;
  • verwarm de grill voor;
  • doe de parmezaanse kaas over de schotel;
  • leg hierop de kerstomaten;
  • zet de schaal nog vijf  minuten onder de gril en serveer;

 

Serveren met:

  • gekookte aardappelen;
  • lamsoren met champignons

2. Ovenschotel met tafou

Ingrediënten: 5 eetlepels olijfolie, 1 ui (gesnipperd), 400 g gemarineerde tafoe (“Poesta” in blokjes), 100 g champignons (fijn gehakt), 1 blikje tomaten (gepeld), 500 g cashewnoten (gebroken), 1 eetlepel peterselie (fijn gehakt), 1 dl sherry, 100 gram Parmezaanse kaas, 100 gram gele kerstomaten

 

Bereiding:

  • warm de oven voor op 200 graden;
  • doe twee eetlepels olijfolie in een koekenpan;
  • fruit hierin de ui tot deze lichtbruin is;
  • voeg de champignons en tafoureepjes toe;
  • laat het geheel nog eens vijf minuten doorbakken;
  • vet een ovenschaal in met een eetlepels olijfolie;
  • vul de schaal met het tahoe-, ui- en champignonmengsel;
  • hak de tomaten uit blik fijn;
  • verdeel de gehakte tomaten over het tahoe-, ui- en champignonmengsel;
  • strooi hierover de cashewnoten;
  • strooi er de peterselie erover;
  • giet de resterende olijfolie over het geheel;
  • voeg de sherry toe (niet over het mengsel);
  • bak in de voorverwarmde oven circa 40 minuten op 200 graden;
  • verwarm de grill voor;
  • doe de parmezaanse kaas over de schotel;
  • leg hierop de kerstomaten;
  • zet de schaal nog vijf  minuten onder de gril en serveer;

 

Serveren met:

  • gekookte aardappelen;
  • worteltjes met honig.

3. Tahoe met gedroogde tomaten

Ingrediënten: 150 gram zongedroogde tomaten in zonnebloemolie, 1 kleine ui (gesnipperd), 170 g tahoe/tofu (in reepjes gesneden), peper, 1 teentje knoflook (uitgeperst), ½ eetlepel groentesaus (uit een pakje), ¼ deciliter crème fraiche, ¼ eetlepel peterselie

 

Bereiding:

 

  • doe twee eetlepels olijfolie (uit het potje tomaten) in een koekenpan;
  • fruit hierin de ui tot deze lichtbruin is;
  • voeg de tahoe toe en bak deze vijf minuten zachtjes door;
  • voeg de knoflook toe;
  • voeg peper naar smaak toe;
  • laat het geheel nog eens vijf minuten doorbakken;
  • verdeel de tomaten in vieren en voeg deze ook toe;
  • laat alles zachtjes doorsudderen;
  • maak ondertussen een sausje van de groentesaus in een half kopje water;
  • voeg dit sausje toe en de crème fraiche;
  • laat alles doorsudderen tot de saus dik is;
  • garneer met peterselie en serveer;