Recepten
In 2004 stopte ik met werken. Pensioen dus. Om de lonkende geraniums te weerstaan, kook ik sinds die tijd. Meestal een keer in de week een maaltijd voor zijn tweeën. Met mijn chemische opleiding ben ik niet vies van mengen en roeren. Toch was koken voor mij geen gewoonte. Bovendien probeer ik eigenlijk iedere keer iets nieuws te brouwen. Daarom stop ik mijn bedenksel van te voren met behulp van een tekstverwerker in mijn computer. De print is het echte recept. Achteraf verwerk ik eventuele aanpassingen want theorie en praktijk lopen immers wel eens uiteen. Het resultaat belandt weer in de computer. Het aantal recepten groeit nog steeds.
Mijn eetideeën kwamen vaak tot stand na wat bladeren in kookboeken. De belangrijkste inspiratiebronnen zijn:
Alan Davidson “Noord-Atlantisch viskookboek” (ISBN 90 72653 14 9);
Frank Koning “300 cholesterolbeperkte recepten” (ISBN 90 5112 028 1);
Anneliese Chemnitz “Het gezonde viskookboek” (ISBN 90 6057 536 9);
Jody Vassallo (red.) “Het grote boek van vis & zeevruchten” (ISBN 3 8290 4001 6);
Johannes van Dam “De dikke Van Dam” (ISBN 90 388 1435 6);
“Vis, basisrecepten” (Nederlands Visbureau, ISBN 90 8066 043 4);
“Vis 2” (Nederlands Visbureau, ISBN 90 808672 4 1);
Marianne Meijerink “Dat koop je bij de Turk” (ISBN 978 90 5956 3674);
Hans Belterman “Het grote vis-, schaal- en schelpdierenboek” (ISBN 90 210 1375 4) en
“Vis, lekker en gezond” (M&P advertising, ISBN 90 6590 011 X).
Davidson is mijn favoriet. Terecht heeft de – intussen helaas overleden – schrijver de Erasmusprijs voor dit standaardwerk mogen ontvangen. Toch is geen enkel recept uit al die boeken gewoon overgenomen. Er zit altijd wel iets van mezelf in. Soms door een exotische oprisping, dan weer door een ‘bedenkelijke’ combinatie. Maar ook omdat het oorspronkelijke voorbeeld vaak dierlijk vet bevat in plaats van plantaardige olie. Het aandeel groente in de recepten is meestal groot. Geschikt voedsel dus voor mensen die gezond willen leven.
Ik woon in Vlissingen. Daar kun je veel soorten verse vis kopen. De hoofdmoot bestaat daarom uit visgerechten. Daarnaast is er plaats voor bij- en nagerechten. Maar ook aan de vegetariërs – zij het met wat weinig recepten – is gedacht. En natuurlijk is er vlees, want om heel eerlijk te zijn: mijn favoriet is toch de stoofpot geit. Misschien wat minder gezond, maar wel erg lekker.
Uitgangspunt is een maaltijd voor twee personen. Als het anders is, staat dat erbij. De porties zijn aan de ruime kant. Wellicht dat daarom een toevallige passant ook kan aanschuiven.
Tenslotte. Veel gerechten komen uit de oven en die keukenvoorziening verschilt enorm. Mijn recepten zijn gebaseerd op een gewone simpele oven met boven en onderwarmte. Schaalmateriaal, circulatie en eventuele andere moderne voorzieningen kunnen het resultaat behoorlijk beïnvloeden. Houd bij twijfel de tijd dus aan de korte kant. Verlengen kan altijd nog, verkorten niet meer.
Hierbij het resultaat van mijn keukenproeven. Geniet ervan!
Joop van den Bremen ( 241111)