Gert van den Bremen
Gert van den Bremen (1942) is voorzitter van de Stichting Oude Groninger kerken:
De Stichting Oude Groninger Kerken stelt zich ten doel historische kerkgebouwen in de provincie Groningen in stand te houden. Dat doet ze door kerken te verwerven, bewaren, te restaureren, beheren en ter bezichtiging te stellen. Ook tracht de stichting de belangstelling voor dit culturele Groninger erfgoed aan te wakkeren.
Gert van den Bremen staat op de barricaden als het er om gaat prachtige oude gebouwen een nieuw leven te geven. Hij maakt zich daar sterk voor via Bijzondere Locaties Groningen. Oude gebouwen zijn vaak prima geschikt voor het geven van concerten, theater, tentoonstellingen, feesten, congressen en vergaderingen. Mensen kunnen er als bezoeker naar toe, of er zelf iets organiseren. Zó blijven die prachtige gebouwen levende ’pronkjewails’, midden in de Groningse samenleving.
Twee van die prachtige oude locaties zijn de Der Aa-kerk en de Remonstrantsekerk in het hartje van Groningen.
Gert van den Bremen is daarnaast bestuurslid van de Stichting Gasthuis Groningen.
Veel mensen die weten dat ze nog maar een beperkte tijd hebben om te leven, kiezen er voor thuis te blijven tijdens hun laatste levensfase. Als dat om praktische redenen niet mogelijk is, kunnen ze samen met dierbaren kiezen voor een verblijf in het Gasthuis Groningen. Het is comfortabel en huiselijk ingericht, zodat zij zich daar samen thuis kunnen voelen. De terminale zorg wordt volledig door vrijwilligers van Humanitas gedaan. Buurtzorg Nederland verzorgt de verpleging en de eigen huisarts levert de medische zorg.
Gert van den Bremen heeft zijn hart verpand aan de Veenkoloniën. Met behulp van de Stichting 400 jaar Veenkoloniën wordt de geschiedenis van dit bijzondere gebied vastgelegd. In 1598 startte bij Pekela de grootschalige vervening, maar aan de Hunze bij Zuidlaarderveen was al eeuwen eerder de systematische vervening begonnen, die de turf leverde voor de baksteenovens die nodig waren om de prachtige Romano Gotische kerken te bouwen in het Groningerland.
Gert van den Bremen wil ons graag wijzen op de prachtige boeken die in de reeks ‘400 jaar Veenkoloniën‘ zijn verschenen. In deze achtdelige reeks zijn inmiddels 6 delen verschenen:
-
375 jaar Hoogezand en Sappemeer
-
200 jaar Veenkoloniën Borger en Odoorn
-
350 jaar Veendam en Wildervank
-
400 jaar Pekela
-
750 jaar Oostermoerse Venen
-
250 jaar Stadskanaal
Het zijn stuk voor stuk juweeltjes!
Dit jaar zal er nog het deel verschijnen over de Emmervenen en dan zal er nog een afsluitend deel komen over de gehele Gronings-Drentse Veenkoloniën.
En daarmee is een waardige opvolger verkregen voor de dissertatie van H.J.Keuning uit 1933 De Groninger Veenkoloniën.